Aloittavan bloggaajan ABC


Bloggaamisen aloittaminen on aina jännittävää. Jopa niin jännittävää, ettei tekemistä malttaisi jättää kesken. Mutta aloittamisessa on aina olemassa mahdollisuus virheisiin. Siksi halusin koota sinulle tähän muutaman vinkin, jos olet vasta aloittamassa bloggaamista:

1. Ota iisisti

Bloggaamisesta, kuten niin monesta muustakin voi äkkiä tulla suorittamista. Ja sitten bloggaamisesta menee maku. Siitä tulee pakkopullaa ja välttämätön paha.

Yritä siis joka hetki ottaa iisisti. Rauhoitu ja rentoudu. Bloggaaminen ei ole koskaan pikajuoksu vaan maraton.

2. Päätä aihealue

Kuten olen niin monta kertaa maininnut, blogille kannattaa valita ja rajata aihealue, jonka sisällä kirjoitat. Se helpottaa sinua, kun sinulla on aina jotain kirjoitettavaa. Voitko kuvitella, että olen kirjoittanut bloggaamisesta jo lähes 200 postausta? Eikä ideat todellakaan lopu siihen! Minulla on yli 150 postausta idea-asteella!

3. Valitse sopiva nimi

Nimen tulee olla blogiaihetta kuvaava, eikä niin, kuten minulla näissä kahdessa opetusblogissa.

4. Valitse itsellesi sopiva blogialusta
Monet tykkäävät kirjoittaa blogia portaalissa. Minä olen kirjoittanut Bloggerissa, Kotisivukoneella ja nyt pääsääntöisesti Wordpressillä. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolet.

4. Kirjoita muutama postaus ennakkoon

Suosittelen aina kirjoittamaan muutaman postauksen ennakkoon ja mielellään ajastamaan ne. Tälläkin hetkellä, olen kirjoittanut ja ajastanut tähän blogiin muutamia postauksia. Ne ilmestyvät kerran viikossa. Tämä helpottaa ja auttaa sinua suunnittelemaan sisältöä pidemmällä aikajänteellä, eikä sinulle tule paniikkia "iik, mistä ihmeestä kirjoitan tällä kertaa?!?"

5. Lisää blogi erilaisiin blogilistoihin

Esimerkiksi Bloglovinin kautta sinun on mahdollista saada automaattisesti uusia lukijoita.

Follow my blog with Bloglovin

6. Mieti rauhassa somekanavat

Somekanavilla ei ole mikään kiire. Sinun ei tarvitse olla aktiivinen jokaisessa somekanavassa. Vain niissä, joissa sinun lukijasi viihtyvät eniten.

Sinun kannattaa perustaa blogille omat somekanavat yhtenäisyyden ja brändin vuoksi.

7. Ole itse aktiivinen

Älä odota, että muut ryntäävät blogiisi päätä pahkaa. Sinun tehtäväsi on kertoa muille omasta blogistasi. Voit aloittaa sen kommentoimalla ensin muiden blogia. Ihan alkuvaiheessa älä linkitä omaa blogiasi kommentteihin. Valitse 5 - 10 blogia, joita seuraat ja kommentoit pari kertaa viikossa.

Muutaman kuukauden kuluttua voit lisätä oman blogisi kommentin loppuun.

8. Opettele tulkitsemaan tilastoja

Tilastojen seuranta voi tuntua tylsältä, eikä siitä saa tulla ainoa tarkoitus. Mutta tilastojen seuranta auttaa sinua näkemään mihin suuntaan blogisi on menossa. Jokaisella blogilla on aika ajoin hetkiä, joilloin lukijoita ei tule. Kun tunnistat nämä hetken, mieli ei mene maahan, kun lukijamäärä seuraavan kerran vähenee.

Ja muista, nämä ovat aina pelkkiä kausia, jotka voivat kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

9. Opiskele lisää bloggaamista

Bloggaaminen on jatkuva prosessi. Blogi ei ole koskaan valmis. Aina on olemassa jotain, mitä voi muokata tai kehittää. Siksi sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Mitä enemmän itse osaaat, sitä enemmän ja nopeampia tuloksia saat.


Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi!